Waar Tonka's kopen?

 

Een Tonka kopen lijkt in eerste instantie niet zo moeilijk. En dat is het ook niet maar naarmate je veeleisender wordt stijgen de kosten en de risico's. Momenteel zijn er door mijzelf een aantal beproefde methoden geweest om mooie Tonka's te bemachtigen.
 • Marktplaats
 • eBay (locaties Nederland, Engeland, Duitsland, USA, Canada)

Andere opties die ik zou kunnen bedenken (en zelf nog intensiever wil benutten) zijn:

 • Andere auction sites (maar de keuze is daar erg beperkt!)
 • Beursen

Marktplaats: (www.marktplaats.nl)

Hoewel Marktplaats recent voor de nodige miljoenen is overgenomen door eBay vindt ik het nog steeds erg amateuristisch. Recent is er een goede verbetering doorgevoerd door bij de eerste lijst weergave van je zoekopdracht de eerste foto ernaast te plaatsen. Daarmee kan snel een eerste shifting plaats vinden.

Voordeel: Omdat Marktplaats in Nederland zit blijven de kosten van verzending beperkt tot 5,50 of als je pech hebt 7,50. Laat ik er een paar centen naast zitten. Als je dat vergelijkt met verzendingen uit de Verenigde Staten en Canada dan kom je al snel op bedragen tussen de $ 30,- tot $ 40,- voor Airmail (4-6 dagen) en $ 18,- en $ 25,- voor Surface mail (= over zee) (4-6 weken). Voor verzending vanuit Engeland is dat maar een fractie goedkoper. Kortom, met Marktplaats heb je iets meer financiele armslag om te bieden. 

Nadeel: Het grootste nadeel vindt ik nog altijd dat je uit moet gaan van de goede wil van de verkopende partij. Gelukkig heb ik daar tot nu toe nog nooit slechte ervaringen mee gehad. Wat ik mis is een beoordelingssysteem waarmee verkopende en kopende partij elkaar kunnen beoordelen. Je weet dus wat voor figuurlijke vlees je in de kuip hebt. Dit vindt ik een bijzonder sterk punt van eBay (later meer). Daarnaast erger ik me dood aan de vrijblijvendheid (een veiling kan weken duren) van het systeem. De verkopende partij is altijd de lachende laatste. 

eBay: (www.eBay.nl)

eBay heeft mijn hart gestolen. Een volwassen veiling site met alles erop en eraan. Bieden en afhandelen, volgen van interessante objecten, betalen, etc.. eBay trekt veel professionelere aanbieders en koopjes behoren echt tot de mogelijkheden! Je zal alleen wel de verzendkosten moeten meenemen in je bod.

Voordeel: Het aanbod voor wereldwijde verzending ligt op 1500 tot 1800 objecten! Een gemiddelde veiling duurt er tussen 3 dagen en 7 dagen dus je weet snel waar je aan toe bent. Bieden is een stuk onpersoonlijker maar beduidend spannender! Dit maakt eBay wel aantrekkelijk. Je moet echt knokken voor je object en de voldoening vindt ik beduidend groter bij het winnen van een object dan bij Marktplaats. Bieden op bijzondere objecten kan vaak in alle hevigheid los barsten in de laatste 5 minuten voordat een veiling afloopt. In enkele minuten tijd kan een prijs over de kop gaan. Echte verzamelaars gaan er vaak diep voor. Echter deze  'echte' verzamelaars hebben vaak al de objecten waar we in Nederland nog kwijlend naar wordt gekeken. Voor $40,- a $50,- kan je zeer mooie objecten scoren. Bedenk, calculeer altijd je verzendkosten in.

Bij het bieden maakt eBay gebruik van zgn. autobid. D.w.z. dat wanneer jij een bod maximum bod invoert, dat beduidend lager ligt dan het geen tot dan toe is geplaatst, je dan net even boven het huidige bod komt. Indien een ander dan opnieuw een bod uitbrengt verhoogd men het geplaatse bod totdat jou maximum bod is bereikt. Het kan dus zijn dat je aan het eind van de veiling nog niet je absolute  maximum bod hebt bereikt.

eBay sellers zijn erg gehecht aan een goede beoordeling en als zij dus hun zaakjes niet op orde hebben geef jij als eBay buyer de verkopende partij een slechte beoordeling en zakt zijn percentage. Geloof me ... op een goede beoordeling gaan ze prat!

Nadeel: Het Nederlandse aanbod is te verwaarlozen in aantal (gemiddeld zo'n 20 stuks) dus je bent aangewezen op buitenlandse veilingen. De kosten van shipment and handling zijn hoog.

 • Verenigde Staten en Canada   $ 30,- tot $ 40,- voor airmail (4-6 dagen) en $ 18,- en $ 25,-   surface mail (zee/grond) (4-6 weken). 
 • Voor verzending vanuit Engeland is dat maar een fractie goedkoper.
 • Duitsland 8,20 tot +/- 15,- 

Let wel dit is erg indicatief! 

Waar je zeker bij buitenlandse zendingen op moet letten is dat de douane je bij het inklaren van een gewonnen object zou kunnen aanslaan! Dat is me nu twee keer overkomen en opvallend is dat dit bij objecten betreft ruim boven de $100,-. Wees dus gewaarschuwd. Ik ben nog aan het onderzoeken of hierin tegen in beroep kan worden gegaan. Zo'n aanslag kan snel zo'n 25,- zijn. 

Tips (bij het bieden op eBay veilingen):

 • Vraag altijd op voorhand welke kosten zijn verbonden aan shipment en handling!
 • Bewaar dit antwoord en controleer (bij het winnend afsluiten van een veiling) de shipment en handling kosten, zoals vermeld bij de 'factuur'. Veel eBay sellers rekenen bij de eind afrekening een afwijkende prijs. Met hun eigen reactie kan je hun dan confronteren. Dat heeft me al een aardige zakcent bespaard.
 • Indien shipment en handling boven de $ 40,- uitkomt wordt je danig genept.
 • Check altijd eerst de rating van een eBay seller. Ik heb als stel regel: >99% positieve feedback en minimaal 100x beoordelingen. Dit is in zekere zin je enige zekerheid m.b.t. beoordeling van de goede intenties van de eBay seller.
 • Betaal bij voorkeur met Paypal (tegenwoordig ook onderdeel van eBay). Dat lijkt er gevaarlijk (creditcard gegevens over internet) maar ik heb er lauter positieve ervaringen mee en je schijn betalingen onder bepaalde voorwaarden weer terug te kunnen vorderen. Een alternatief is Bidpay van Western Union. 
 • Er zijn eBay sellers die zgn. cash money transfers voorstellen als betalingsmethode. Tot 3x toe heb ik dan gebruik gemaakt van Western Union Cash Money transfer (via een bezoek aan het Postkantoor) maar dat is erg kostbaar (ofschoon ook erg snel!) maar biedt geen garanties. Dit wordt ook sterk ontraden door eBay. Sindsdien is het voor mij alleen maar Paypal.
 • Aan Paypal zijn voor de koper geen kosten aan verbonden.
 • Leer meer over Paypal.